Návod na přípravu sedmička 4

11. října 2009 v 20:58 | Marcela |  články do novin

Čas léta, třešní, meruněk, broskví, jahod, okurek zavařovaček, všudypřítomná vůně octu a kopru. Cinkot zavařovacích sklenic, pára stoupající z velmi neskladného zavařovacího hrnce. Upocená čela domácích hospodyněk, které do noci loupou, peckují, čistí a rvou do sedmiček ovoce a zeleninu možných i nemožných druhů tvarů a chutí. Hospodyňka popř. hospodyněk, abych neurazila, se v jedenáct večer zhroutí do křesla a pronese vyčerpaným hlasem sedmdesát mám jich sedmdesát, a usne. Kromě toho, že češi sbírají houby jako posedlí, jsou ve světě pověstní tím že zavaří co se dá. No když jabka stojí 30kč/kg tak zavařím kiwi když je levnější. Někteří, zvláště šikovní si zavaří vlastní výpěstky, které před tím řádně pohnojí a postříkají proti plísni a škůdcům. Není nad domácí bio výrobu. Srdce každého dobrého pěstitele se jistě zatetelí blahem když spatří spíž narvanou samými dobrotami. Ty pak putují na stůl různých oslav, Silvestrů a podobně se slovy ten recept mám od Maruš, Jituš nebo z blesku. Jistě potěší i pochvala, že ten květák je v okurkách fakt báječný, nebo, že ta cuketa v čalamádě není vůbec poznat. Když se občas setkám s tím, že mi moderní žena odsekne nezavařuju, pozvednu obočí a ptám se jak nezavařuju? Vždyť je to tak nečeské. To je jako nechodím na houby, na ryby na pivo. Nebudu se zabývat tím kdo nebo co je lepší. Jestli pohnojit okurky a pak je zavařit s kyselinou sorbovou, nebo si je koupit se vším všudy. Je to koneckonců rychlejší a dost možná i levnější. Ale co vám řeknu, úplně ze všeho nejlepší je vzít si nějakou tu zavařeninu od maminky nebo babičky, protože máte jistotu, že kromě meruněk, třešní, broskví nebo jablek je ve sklenici zavařená i láska.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama