Březen 2012

S Pohlreichem nepeču

24. března 2012 v 10:32 | Marcela |  články do novin



Milí uživatelé společného stravování a konzumenti Reflexu a jiných proti prejtových plátků. Už toho mám plné zuby. Netvrdím, že Pohlreich je břídil a že nejlepší, co nás v české gastronomii potkalo, je Babica a jeho eintopf. Dokonce dávám Zdeňkovi v mnoha věcech za pravdu. Studovala jsem hotelovou školu a vím, zač je toho loket, prakticky ze všech stran. Jak se to ale teď přetřásá, je prostě hrozné. Marně nás učitel ve vaření nabádal, že náčiním se zásadně nachází, když pak následně mrštil masový nůž do dřezu. Je to tak všude, praxe a teorie se prostě liší. Všude jsou geniové, břídilové, zloději, úplatkáři a u nás Češi.

Příklad

Místní mafián - podnikatel si otevře podnik, v lepším případě hospodu bez automatů. Protože chce mít bílý lexus co nejdřív, přijme nevyučené číšníky a kuchaře. Polovině zaměstnanců nedá smlouvu vůbec a těm, co jsou nejvíc vidět, dá minimální mzdu s příslibem, že kuchaři dá nějaké peníze na ruku - bokem a číšník si milostivě ponechá tringeld (spropitné). Číšník není idiot, nakoupí nebo napančuje alkohol a vydělává po svém. Kuchař není idiot, aby se šestnáct hodin potil u plotny za osm tisíc, domluví se s číšníkem a papírově prodají jen polovinu jídel. Situace se komplikuje, když je přítomný ještě provozní. Ten okrádá majitele automaticky.

Rovnice

Majitel okrádá zaměstnance. Provozní okrádá šéfa a zároveň zaměstnance a zaměstnanci okrádají šéfa i provozního. Máte z toho zamotanou hlavu. Já ne, neboť - věřte nebo ne - nejhůř je na tom host. Dostane pivo s vodou, třetinový řízek a kyselého číšníka. To jenom proto, aby měl nějaký idiot boty do špičky.

Prý žádný jiný obor u nás tak nestagnuje, jako gastronomie. Všechny ostatní zřejmě prožívají progresi. Například strojírenství, sklářství, výroba železa, těžba uhlí, a podobně (moravskoslezský kraj).

Nebudu vrtat do politiky, bo švec se má držet zásadně boty. Vraťme se ke Zdeňkovi. On mě zas tak nevytáčí, i když mnohdy káže vodu a pije víno. Jakože nabádá kuchaře, aby vařili českou klasiku za lidové ceny, a sám vaří z francouzských kachen a řízek u něho stojí … (nemůžu to najít). A to nic, je přece jenom hvězda a může si dovolit ledacos. Mně by se třeba líbilo, kdyby podpořil české chovatele kachen. Češi jsou i mezi chovateli, ale nechtějte mi namluvit, že se žádná českomoravská kachna nedá žrát. Dostáváme se k osině na zadku pořadu Ano, šéfe. Po zhlédnutí několika dílů jsem opravdu váhala nezavolat na dotyčné restaurace hygienu nebo ČOIku nebo co to tu máme za kvalitní nezkorumpovatelné kontrolní orgány. Co sakra dělají ti hygienici? Chrápou nebo co? Já vám říkám: neberte úplatky, neberte úplatky… To přece není možné, aby hygiena dopustila takové věci, sakra. Nemusíme se zrovna dívat na bednu, stačí, když zvedneme hlavu od piva, oni musí vědět jaká ta situace je, tak co dělají, škrábou se v... nose? Proč si je pan Pohlreich někdy nepřizve? Protože, mám pocit, že ani on nemá předpisově vždycky pravdu a nejspíš to ví. Tož s takovou si dobré nedělní obědy budeme muset naklepávat sami.

Propadám panice, že na týpky ve špičatých botách prostě nemáme. A Zdenda řekne, braňte se! Tak se, děcka, prosím braňte.